avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... \"TVA inclus\" - cine suporta riscul?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

"TVA inclus" - cine suporta riscul?

Recenta modificare a cotei TVA (ca si cea cu 5% din 2008) a condus la diverse "turbulente" in contractele in care pretul era prevazut "cu TVA inclus", adica pe o suma globala. Exemplul la indemana sunt contractele de servicii lunare, unde cazuri de acest gen se intalnesc suficient de des si pe tema carora a fost publicat un material: www.avocatnet.ro/content/art...

Opinii cum ca in cazul stipularii pretului "cu TVA inclus" riscul apartine vanzatorului mai exista, inclusiv aici: [ link extern ]
În cazul creşterilor de TVA la contractele în derulare, acestea vor fi suportate fie de vânzător, fie de cum­pă­rător, în funcţie de modul de indicare a preţului în contract. Dacă la obligaţia de plată s-a prevăzut că se plăteşte o sumă „la care se adaugă TVA”, atunci creşterea va fi suportată de cel care face plata, adi­că de cumpărător sau beneficiarul prestaţiei unui ser­viciu. Dacă în contract s-a trecut o anumită sumă fixă, specificându-se că include TVA (sau chiar dacă nu se specifică), atunci situaţia va fi invers: pier­derea va fi suportată de către cel care primeşte pla­ta. El va trebui să calculeze TVA şi să-l plătească din acea sumă globală. Riscurile legate de creşterea TVA nu pot fi împărţite între părţi, în mod direct, printr-o stipulaţie contractuală care să prevadă împărţirea riscurilor în cazul creşterii TVA. Codul Fiscal spune clar cine şi în ce condiţii trebuie să plătească această taxă şi o derogare nu este permisă, ba poate chiar să capete valenţe penale în anumite condiţii. Soluţia este ca părţile unui contract deja semnat să se înţeleagă să împartă pierderile în alt mod, care nu implică TVA-ul. Acestea pot să reducă din preţ printr-un act adiţional, să mai lungească termenele la obligaţiile de plată sau altele.


Problemele pe care le vad eu sunt urmatoarele:
1. Daca admitem ca in cazul cresterii TVA riscul apartine vanzatorului/ prestatorului, inseamna ca in cazul micsorarii TVA (vezi TVA 5% pentru locuinte) riscul apartine cumparatorului/ beneficiarului. Asta are cateva consecinte, cum ar fi faptul ca dintr-o data contractul nu mai e comutativ, ci aleatoriu, sansa de castig sau pierdere depinzand doar de politica fiscala a statului. Nu mi se pare viabila o interpretare cum ca partile si-au asumat acest element aleatoriu fara o prevedere clara, or "TVA inclus" nu mi se pare suficient in contextul in care TVA este un impozit neutru pentru persoana impozabila (adica nici nu-l imbogateste si nici nu-l saraceste, lucru realizat prin dreptul de deducere).

2. In al doilea rand, dpdv contabil TVA-ul tot separat se factureaza, asa ca modificarea TVA are ca efect indirect modificarea pretului "brut", lucru care teoretic s-ar intampla fara vreun acord intre parti. Ca exemplu, daca pretul e 11,9 cu TVA iar cota TVA 19%, furnizorul va factura de fapt 10 lei si 1,19 TVA. Daca cota TVA se modifica la 24%, furnizorul va trebui sa factureze 9,59 lei si 8,40 TVA, deci pretul se modifica de la 10 lei la 9,59. Cum se poate asta justifica fara un act aditional si impotriva regulilor de regularizare prevazute de art. 140 din codul fiscal?

3. Dpdv juridic, pretul este prestatia la care vanzatorul/furnizorul este indreptatit in contrapartida pentru prestatia sa. Din acest punct de vedere TVA-ul nu face niciodata parte din pret, nefiind o suma la care vanzatorul sa fie indreptatit, ci doar una impusa de lege, pe care vanzatorul o colecteaza si o transmite mai departe, prin decont, catre bugetul de stat (un fel de intermediere, daca vreti). Drept urmare, faptul ca partile stipuleaza o suma de plata cu TVA inclus nu ar trebui sa impieteze asupra faptului ca pretul este cel fara TVA.

4. Regulile de interpretare ale contractelor, potrivit codului civil, spun ca "Interpretarea contractelor se face după intenţia comună a părţilor contractante, iar nu după sensul literal al termenilor", or intentia comuna trebuie interpretata din prisma prevederilor legale in vigoare (sau cel mult previzibile) la momentul incheierii contractului. Mie asta imi spune ca partile au avut intentia comuna ca in pretul prevazut este inclus TVA de la momentul incheierii (practic, 19%), nu altul.

Punand cap la cap cele de mai sus, parerea mea e ca inclusiv in contractele care prevad un pret cu TVA inclus modificarea TVA opereaza si modificarea sumei totale de plata, nefiind diferite in mod substantial de prevederile care mentioneaza TVA-ul separat. In opinia mea doar pretul fara TVA ramane neschimbat (acela fiind pretul in intelesul lui juridic), iar TVA ramane un impozit neutru. Astept parerile voastre :).
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Uite ca aici nu suntem de acord. Eu consider ca elementul central al unui astfel de contract este pretul clar: x euro cu TVA inclus. Acest pret clar il face sa nu fie nicidecum un contract aleatoriu.

Dar ce este un contract aleatoriu? Am gasit o definitie in cartea de Obligatii a lui Francisc Deak:

Aleatoriu - Contract cu titlu oneros in care, spre deosebire de cel comutativ, intinderea sau chiar si existenta obligatiei pentru una dintre parti sau ambele parti contractante nu se cunoaste in momentul incheierii contractului, deoarece depinde de un eveniment viitor si incert, incertitudinea referindu-se la indeplinirea sau realizarea sau neindeplinirea evenimentului - conditie ori numai la momentul indeplinirii (termen incert).


Din definitia asta, imi pare ca ar trebui sa retinem doua lucruri:
- intinderea si chiar existenta obligatiei nu se cunoaste la momentul semnarii
- intinderea sau existenta depind de un eveniment viitor si incerc

In cazul nostru, TVA inclus adica, intinderea si existenta obligatiei sunt cunoscute si nu depind de niciun eveniment viitor. Consumatorul stie ca va plati x euro cu tva inclus, iar consumatorul stie ca va plati x euro cu tva inclus. Cunoscand pretul contractului, comerciantul alege sa includa TVA-ul in pretul contractului si sa il considere ca si pret al prestatiei sale. Cel putin conceptual, in relatia dintre cei doi parteneri, in cazul asta TVA-ul nu mai functioneaza ca un impozit indirect, ci ca pret al prestatiei furnizorului.

2. Asa cum spuneam mai sus, eu nu cred ca se modifica pretul contractului prin modificarea TVA-ului in acest caz. Paralela clasica ar putea fi facuta cu un contract futures, prin care eu ma inteleg cu tine ca iti voi vinde 100 de euro cu 425 de lei peste 6 luni. Daca atunci vom avea un curs de 4,3 ron = 1 euro, atunci eu o sa pierd 5 lei. Pretul contractului e fix. Ce se modifica este perspectiva castigului / pierderii pe care ne-o asumam fiecare.

3. Am explicat mai sus punctul meu de vedere. Prin chiar esenta contractului, partile cad de acord sa transforme TVA-ul din impozit indirect in parte a pretului primit de furnizor pentru prestatia sa.

4. Eu cred ca intentia comuna a partilor e sa transforme TVA-ul in pret si nu invers :)

Dar sa vedem si alte opinii :">
Io zic doar ca fiscul are intotdeauna dreptate. Si mai zic ca, potrivit amicului Murphy, cand fiscul nu are dreptate se aplica zicerea din prima fraza a comentariului.


Interesanta abordare. Pretul total este de X lei, compus din pretul Y plus TVA de 19%. Daca TVA se modifica pe durata derularii contractului, firesc ar fi ca pretul total sa fie acelasi Y plus noua valoare a taxei. Pierde cumparatorul/beneficiarul serviciilor.

Totusi... Cumparatorul ar putea invoca pretul total ca fiind esential pentru el in economia intregului contract, el nefiind interesat de elementele care compun pretul contractat. Si cum partile au stabilit un pret ferm (care include toate taxele prevazute de lege, indiferent de cuantumul lor), nu prea vad cum ar putea fi modificat acel pret fara acordul sau. Riscul este al vanzatorului/prestatorului de servicii. Nu cred ca teoria impreviziunii ar putea fi invocata pentru a permite modificarea pretului stabilit de parti.

Orice s-ar intampla, nu uitati: fiscum omnia vincit. :closedtopic:



Nu vad cum sa poata fi transformat TVA-ul in pret, nici macar conceptual. TVA-ul are un regim clar determinat exlcusiv de codul fiscal, nicidecum de vointa partilor.

Teoria impreviziunii pica clar.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
ContSters20980, utilizator
Uite, Themis a concluzionat foarte bine:

Cumparatorul ar putea invoca pretul total ca fiind esential pentru el in economia intregului contract, el nefiind interesat de elementele care compun pretul contractat.


Pentru cel care semneaza contractul, TVA-ul e un lucru neesential. El plateste x euro si atat. Si asta imi aduce aminte de vremea cand faceam avocatura si de anii in care infiintam firme pentru diversi clienti. Pe ei nu-i interesa cat sunt taxele si cat e onorariul. Imi spuneau doar sa le spun cati bani ii costa tot.

Asa ca aveam preturi clare, o singura suma fixa pe care oamenii o luau de buna. Din perspectiva aia, noi ne asumam riscul ca taxele de la registru sa fie mai mari decat cele pe care le integrasem in pret. Ma rog, acum n-as mai face asa, date fiint aberatiile care se intampla in jur, dar atunci asa se intampla.
Nu pot discuta la nivel de specialist ci doar de cetatean care… priveste cifrele ce vor fi inscrise in contabilitate…
Rapunsul meu, pe scurt, ar fi: furnizorul suporta riscul.

O taxa pe consum; nu? Si se aplica o singura data produselor, indiferent daca aceste bunuri sunt de consum sau mijloace de productie sau sunt servicii…
Platitorul legal de TVA este vanzatorul – acesta incorporeaza TVA in pretul produsului / serviciului vandut, dar aceasta taxa e suportata, cu adevarat, de cumparator (ca impozit indirect).
Romania a adoptat forma de TVA pe consum… din ceea ce se vede in practica (de la nivelul meu, cel putin – adica, limitata la productie si la circulatia bunurilor de consum, dar si la servicii).

Sigur ca operatorii au marit pretul si nu cred ca este tocmai corect. Dar, ca beneficiar al acestor servicii ce pot face altceva decat sa cer in instanta ca operatorii sa isi respecte contractul? Vor interveni si alte clauze acceptate prin contract: renuntarea la acel operator s.a.
Am acceptat un pret X (chiar daca imi spune ca TVA e inclus – “deducand” TVA stiu pretul brut) – in logica aplicarii taxei in RO operatorul este cel care are de pierdut cand se majoreaza taxa… Lui ii scade pretul pentru “serviciul brut”… Asadar, acest operator ar trebui sa ma intrebe daca sunt dispus sa platesc mai mult pt serviciul sau… Pentru ca… asta inseamna “TVA inclus”… X pret brut si Y TVA… Daca TVA creste e logic ca pretul final sa fie mai mare? O fi logic, dar nu si cand este vorba despre un contract “pretul include TVA” – daca include… asta e… pierderea (riscul) lui, daca asa ‘ne-am inteles”… Prin marirea cotei furnizorii nu prea au dreptul sa mareasca pretul (generic vorbind)…
Cand TVA se micsoreaza impactul e mai mic si se reflecta in… veniturile la bugetul de stat.

Ma insel?

Chestiunea poate fi extinsa si unde, cred, se reflecta mai bine de ce ar trebui “renegociate” contractele:
Ca producator cumpar materie prima (in pret e cuprinsa TVA) si, mai apoi, vand produsul finit (care cuprinde in pret TVA) unui comerciant… Ei… la prima vedere consumatorul este cel care pierde deoarece pretul platit de acesta va cuprinde toate valorile adaugate in stadiile succesive.

La o privire ma atenta, insa, cand producatorul a incheiat cu furnizorul un contract al carui pret cuprinde TVA (prin negociere sau nu) furnizorul de materii prime ar cam iesi in pierdere… pentru ca – in contabilitate, prin “defalcare” pretul brut al materiei pe care o vinde “iese” ca fiind mai mic – adica, mai putini bani decat ar avea nevoie pentru a-si acoperi asa-numitele cheltuiele de regie). E un risc, pe care si-l asuma sau nu la momentul incheierii contractului...
De asemenea, in raporturile producatorului cu un comerciant… producatorul “iese in pierdere” – prin aceeasi “logica”…

Din punctul meu de vedere contractele incheiate la modul “pretul include TVA” ar trebui modificate… modificare ce ar trebui acceptata de toate partile… pentru ca numai statul are de castigat… Evident, procedand la modificarea pretului s-ar ajunge la o… majorare de pret (final, sa zic asa – cu efect maxim asupra cumparatorului, pentru ca TVA se reflecta in fiecare produs vandut cu amanuntul)… ceea ce ar limita consumul (n-ar fi tocmai rau in anumite cazuri, la nivel de economie nationala)…

Alte discuții în legătură

Tva laura.avacaritei laura.avacaritei am nevoie si eu de un sfat in anul 2009 am incheiat un coontract in care pretul era ferm inclusiv TVA (19%), achitarea pretului este in rate, cum facturez cu ... (vezi toată discuția)
Aplicare tva la accize. coralya50 coralya50 La acciza fiind o taxa (\"Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al ... (vezi toată discuția)
Tva pt piese la repararea unei masini? dorotheea dorotheea Doresc sa schimb unele piese la masina. Service.ul auto respectiv, imi solicita tva, pt piesele, achizitionate de la un furnizor, piese care contin tva. Deci ... (vezi toată discuția)